
Wyobraź sobie, że bierzesz łyżeczkę złocistego miodu i dodajesz ją do swojej ulubionej herbaty. Tworzysz w ten sposób nie tylko pyszny, ale i zdrowy napój – bogaty w naturalne enzymy, przeciwutleniacze, witaminy oraz substancje antybakteryjne.
Ale… czy wiesz, ile pracy trzeba, by powstała ta jedna łyżeczka miodu?
Według The Biology of the Honey Bee (Mark L. Winston, 1987), jedna pszczoła przez całe życie produkuje zaledwie 0,8 grama miodu. To mała część łyżeczki do herbaty – dosłownie na czubek!
Przeciętna łyżeczka mieści ok. 7 gramów miodu – do jej napełnienia potrzeba pracy około 9 pszczół.
A żeby napełnić duży słoik miodu o pojemności (czyli ok. 1,25 kg), potrzeba już ponad 1500 pszczół.
To niesamowite, jak wiele wysiłku wkładają te maleńkie owady w stworzenie tego „słodkiego skarbu”, który tak często ląduje na naszym języku bez chwili zastanowienia.
Mam nadzieję, że dzięki temu kosztując miodek docenicie bardziej pracę pszczelarza i pszczół, które niestrudzenie produkują miód 😊
Pozdrawiam,
Patryk